Vanliga frågor

Vanliga frågor

Här finns svaren på några av de vanligaste frågorna som ställs till biblioteket. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret, e-post: biblioteket@salem.se, telefon: 08-532 599 10 eller på plats i biblioteket.
 

Hur får jag ett bibliotekskort?


Du måste komma till biblioteket och visa legitimation för att få ett bibliotekskort. Du kan registrera dina uppgifter på webben inför ditt besök.

Barn under 18 år måste ha förälders eller annan vårdnadshavares godkännande för att skaffa ett lånekort. Vårdnadshavaren fyller i en blankett som lämnas in på biblioteket. Blanketten kan hämtas på biblioteket eller laddas ner från webben. Barn kan skaffa lånekort från ca 6 års ålder.

Här kan du ta del av våra låneregler

När är biblioteket öppet?


Du hittar våra öppettider här eller på vår startsida.

Hur vet jag om ni har en viss bok?


I sökrutan längst upp på sidan kan du söka efter allt material (böcker, film, musik, ljudböcker m.m.) som finns på biblioteket. Skriv in ett ord i titeln, ett ämne eller författarens namn. Det spelar ingen roll om du använder små eller stora bokstäver. Du får automatiskt förslag på sökningar medan du skriver.

När du sökt på författare eller bok får du upp en träfflista med relevanta titlar. Finns boken du sökte med på träfflistan betyder det att biblioteket har boken. För att få veta om boken finns inne eller om den är utlånad klickar du på titeln i träfflistan.

Vad gör jag om jag har glömt min PIN-kod?


Du väljer PIN-kod till ditt lånekort på biblioteket. Har du glömt din PIN-kod eller aldrig valt någon måste du komma till biblioteket för att välja en ny. Av säkerhetsskäl delar vi inte ut eller ändrar PIN-kod per telefon eller e-post. 

Du kan även klicka på Logga in, längst upp, och sedan välja "Glömt PIN-kod?"

Jag vill låna om mina böcker, musik, tidskrifter etc. Hur gör jag?


För att låna om på webben måste du vara inloggad. Du loggar in längst upp till höger på sidan. Du kan använda ditt lånekortsnummer eller ditt personnummer (tio siffror) och din PIN-kod för att logga in. Har du glömt din PIN-kod eller aldrig fått någon måste du komma till biblioteket för att få hjälp. Du kan också logga in med BankID.

Gör såhär för att låna om:

  1. Logga in.
  2. Klicka på Mina sidor i huvudmenyn längst upp.
  3. Klicka på Mina lån. Nu ser du alla dina lån i en lista och vilket datum böckerna ska lämnas tillbaka. Ibland står det "Titeln går inte att låna om". Det kan bero på att boken är reserverad, försenad eller att det är en film eller TV-spel.
  4. Hitta den bok, ljudbok o.s.v. som du vill låna om och tryck på "Låna om" i rutan till höger om titeln. När du fått ett nytt återlämningsdatum vet du att böckerna är omlånade.

Hur reserverar jag en bok?


Du måste vara inloggad med hjälp av ditt lånekortsnummer/personnummer och PIN-kod, eller BankID, för att reservera.

En reservation kostar 10 kronor. Det går inte att reservera filmer eller TV-spel. Det är gratis att reservera barn- och ungdomsmaterial. Det är gratis att reservera talböcker och medier från Internationella biblioteket.

Gör så här för att reservera:

  1. Klicka på titeln du vill reservera i träfflistan. Du kommer då till katalogposten.
  2. Klicka på Reservera.
  3. Klicka på OK. 

Jag vill låna en e-bok eller e-ljudbok. Hur gör jag?

Jag vill låna böcker som inte finns på Salems bibliotek. Går det?

Kan jag skanna, skriva ut eller kopiera på biblioteket?


Du kan skriva ut från bibliotekets datorer. Du kan även kopiera men det går inte att ta färgkopior. Det går inte heller att skriva ut eller kopiera dubbelsidigt.

  • A4-kopia: 3 kronor per sida
  • A3-kopia: 4 kronor per sida
  • Skriva ut: 3 kronor per sida

Du kan få hjälp att skanna på biblioteket. Det kostar 10 kr och det krävs att du har en e-postadress. 

Finns det wifi?


Om du har en egen dator, surfplatta eller mobil med dig till biblioteket kan du använda vår trådlösa internetuppkoppling. Kontakta oss i biblioteket för mer information och instruktioner.

Hur mycket är avgifterna på försenade eller borttappade böcker, filmer och så vidare?


Ta del av våra låneregler för att läsa om de olika avgifterna.

Går det att låna böcker på andra språk än svenska?


Det går absolut att låna böcker på flera olika språk. En del böcker har vi här i biblioteket. Om böcker på det språk du vill läsa saknas så kan vi låna in böcker från Internationella biblioteket, enligt dina önskemål.

Har ni ett bokinkast?

Ja, vi har ett bokinkast. Du hittar det till höger om entrédörren. Du kan återlämna böcker och andra medier i bokinkastet när biblioteket är stängt. Återlämning i bokinkast sker på egen risk.