Språkutveckling

Barns språkutveckling Barns språkutveckling

Barnens språkutveckling börjar redan innan födseln. Små barn känner igen röster och språkets melodi sen tiden i magen. Det dröjer inte lång tid innan andras språk blir intressant för bebisen. Till en början kan hen “svara” på prat genom att vifta på armar och ben eller genom att le. Vid 1-3 månader kan bebisen gurgla och ge ifrån sig vokalljud. När barnet är ungefär ett halvår gammalt är det vanligt att hen jollrar enstavigt (dä, mi, pa o.s.v.) För att hjälpa sin bebis med språkutvecklingen är det viktigt att man pratar mycket med den. Till en början fungerar sånger, rim och ramsor bra. På biblioteket hjälper vi dig att hitta böcker som passar bra för de allra minsta.

När barnet är 8-10 månader har hen lärt sig en hel del och visar att hen förstår vad man menar när man frågar efter olika saker (t.ex. Var är lampan?). Nu uttrycker sig barnet inte bara med enstavigt joller utan det blir vanligt med upprepade stavelser som dadadada. Jollret låter som riktigt prat eftersom barnet hört omgivningens prat och härmar satsmelodin. Man kan höra om barnet jollrar på svenska eller annat språk som talas i hemmet. När barnet är så här gammalt kan man börja läsa tillsammans och titta på bilder. Barnet orkar kanske bara en liten stund. Man behöver inte läsa texten rakt av utan man kan prata om texten och/eller bilderna med barnet.

Vid 2 års ålder pratar en del barn jättemycket, medan andra precis börjat uttrycka sig i tal. När barnet väl börjat prata och sedan lärt sig sätta ihop ord till meningar brukar språkutvecklingen gå snabbt. Runt 2 ½ år kan barnet oftast delta i samtal och vid 3 års ålder pratar hen förmodligen ganska mycket och kan göra sig förstådd även utanför den närmsta familjen. Ordförrådet växer snabbt i den här åldern. Nu kan man läsa böcker med lite mer text och mer detaljerade bilder. Även nu kan man prata mycket om boken och bilderna och knyta an till barnets egna vardag. Man kan fortsätta med rim, ramsor och sånger med. Den med annat modersmål än svenska kan behöva böcker på sitt språk nu när man läser längre texter för barnet istället för att bara berätta om bilderna.

Vid 4 års ålder pratar och gör sig de flesta barn förstådda även bland främlingar. Även om de lärt sig hur man använder språket så behärskar de inte allt ännu. Många har svårt med uttal av r-, s-, tje- och sje-ljuden och rent grammatiskt kan det bli fel (t.ex. böjer många fel och säger gedde eller fådde). I den här åldern har de flesta lärt sig att ett ord är kopplat till ordets betydelse. Nu klarar barnet av att lyssna koncentrerat även på lite längre texter och lär sig att en berättelse är uppbyggd med en inledning, en handling och ett avslut.

När barnet är runt 5 år kan det många ord och när det gäller meningsbyggnad så är ordföljden ungefär samma som hos vuxna, även om meningarna är lite kortare. R- tje- och sje-ljuden kan fortfarande vara svåra. Barnet kan prata om sådant som har hänt och sådant som kommer att hända. Dessutom kan barnet anpassa hur hen pratar beroende på vem hen pratar med. Detta innebär att barnet behärskar det talade språket bra. Man kan fortsätta läsa bilderböcker med längre text för barnet, men även kapitelböcker kan vara bra att börja med i den här åldern. Barn i familjer som läst mycket tillsammans har ett större ordförråd vid skolstart än andra barn. Grunden till språklig förståelse läggs tidigt så glöm inte bort att läsa och prata med barnet redan som liten!

 

Tips på sång, rim & ramsor

357890
Ramsiga tramsor om vänskap
350297
Imse vimse spindel
330250
Sjung med Pettson och Findus
330257
Den blå barnkammarboken
288405
Blåsippor, videungar och sockerbagare
283769
Tungvrickare
277856
1-åringen
179583
Vad ska vi göra?
211973
Bebisens roliga rim och ramsor
38423
Rim och ramsor för händer, fötter och kropp
Mina sidor

På gång

Snart är det jul igen

Tors 6 dec kl 18:00
Boktips och glöggmys på bibblan. Vi tipsar om årets bästa böcker att ge bort i julklapp. För både vuxna och barn. 

Startdatum: 2018-12-06

Salems bibliotek

Följ oss:
Facebook
Instagram 
Viskbloggen