Till dig som studerar kan vi hjälpa till med en rad olika saker, oavsett om du pluggar på komvux, högskola/universitet eller om du går i grundskolan. Kanske behöver du hjälp med att få tag på kurslitteratur eller så söker du fakta om ett visst ämne. Nationalencyklopedin kan du till exempel ha mycket nytta av. 

Nationalencyklopedin

Använd Nationalencyklopedin på biblioteket

Använd Nationalencyklopedin hemifrån

Ett övergripande och aktuellt svenskt uppslagsverk. Innehåller även ordböcker, länktips, temapaket och interaktiv atlas. Du kan även söka på datum och år för att få fram vad som hände ett speciellt datum eller år i historien. Innehåller även rim- och kordsordshjälp och kunskapsspel

Landguiden

Sök i Landguiden på biblioteket

Sök i Landguiden hemifrån

Uppslagsverk från Utrikespolitiska institutet. Läs om alla länders geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi och sociala förhållanden m.m. Du kan även ta fram kartor eller jämföra länder statistiskt och få svar i form av tabeller och diagram. Ett digital och alltid uppdaterat alternativ till häftena "Länder i fickformat".

Alex författarlexikon

Sök i ALEX från bibliotekets datorer

Sök i ALEX hemifrån - logga in med ditt lånekortsnummer

Här kan du söka information om författare och skönlitteratur. Ett svenskt författarlexikon med över 4 300 författarbiografier. Det finns även länkar till artiklar och recensioner där du kan läsa mer om författaren. 

Du kan även söka efter böcker och författare från speciella länder, regioner, genrer eller tidsepoker. Du kan få en samlad bild av alla Nobelpristagare, se vilka böcker som blivit film och få boktips samt temaartiklar. 

Fjärrlån

Finns inte boken på Salems bibliotek? Då kan vi låna in boken från andra bibliotek. Ett så kallat fjärrlån. Logga in för att använda formuläret nedan.

Vi lämnar inga garantier för att den önskade boken lånas ut av andra bibliotek. Är det kö får du ibland vänta länge på ditt fjärrlån. Ibland blir lånetiden kortare än fyra veckor. Om det rör sig om ny litteratur väljer vi ofta att köpa in den till biblioteket.

Att beställa böcker kostar 10 kronor. För artikelkopior får man dock betala en högre avgift. 

Vi fjärrlånar inte böcker som finns på Salems bibliotek, oavsett om de är märkta som referenslitteratur eller är utlånade.

Vi lånar inte in spelfilmer eller musik på CD.

Beställning av talböcker samt böcker från Internationella biblioteket är alltid gratis.

Om du inte hittar boken på vårt bibliotek kan du själv använda söktjänsten Bibliotek i Stockholms län, för att göra en sökning i alla bibliotek i Stockholms län samtidigt. Om du inte själv kan hämta boken måste du kontakta oss för att göra ett fjärrlån.

Låntagarbeställningar i LIBRIS
Libris är en gemensam katalog för svenska universitets- och högskolebibliotek. Använder du LIBRIS webbsök kan du skicka in ditt önskemål om fjärrlån direkt till oss via webben. När du har hittat det du söker fyller du i ett webbformulär och skickar beställningen till Salems bibliotek.

Utgångspunkten är söktjänsten LIBRIS webbsök. Där söker du efter den bok eller artikelkopia du vill beställa. Sedan går du över till systemets beställningsdel och loggar in med användarnamn och lösenord.

Vid första inloggningstillfället måste du skapa ett personligt konto för namn- och adressuppgifter. Samtidigt talar du om vid vilket bibliotek du är registrerad låntagare. Då får du automatiskt de fjärrlånade böckerna till ditt förvalda bibliotek.

Böcker som är markerade som referenslitteratur eller kurslitteratur kan inte fjärrlånas.

LIBRIS fjärrlån och låntagarbeställningar