Personalens tips

Tips på bilderböcker Tips på bilderböcker

 

Tre av Per Nilsson
En humoristisk bilderbok om Jonatan. Han har inte tre armar, näsor eller munnar men han är tre år.

Utslängd från zoo av Megan Everett Skarsgård
Vem skulle inte vilja ha en lika spännande moster som sexåriga  Emma har? En moster som reser runt i hela världen och när hon är hemma tar med sig Emma på spännande utflykter. En gång till djurparken men de måste klättra över staketet eftersom moster Meg är portad därifrån.

Viktors nya tröja av Camilla Gunnarsson
Pappa och Viktor ska gå och köpa en ny tröja. Han tittar på många innan han hittar den självklara, en rosa tröja med katt på magen. Tyvärr verkar det bli svårt att övertala pappa att köpa just den.

Kalle och Elsa gräver en fälla av Jenny Westin Verona
Kalle och Elsa gräver en riktigt djup grop på stranden, och sen funderar och tänker de på alla som ska ramla ner i fällan. Kanske kan de fånga en valhaj, havsodjur eller kanske ett strandlejon? Till slut är det någon som ramlar i gropen, något stort men kanske inte precis vad de hade hoppats på.

Aldrig har jag sett av Lena Sjöberg
Poesi för de yngsta, om att vakna, trösta, gunga och leka och att vara här och nu då allt faktiskt händer.

Ett tryntroll flyttar in av Charlotte Habersack
Djuren på Hemmeltoppen är bekymrade och upprörda. De har fått veta att ett tryntroll ska flytta in och även om de aldrig har träffat något tryntroll förut så är de alldeles säkra på att något tryntroll vill man inte ha till granne. Naturligtvis vill ingen av djuren gå på inflyttningsfesten utom en som inte kan motstå inbjudan. En fantastisk bilderbok om vår rädsla för det vi inte känner till.

Tips på barnböcker Tips på barnböcker

Barnböcker

Åsa Asptjärn - Wursten och Veganen
Wursten heter egentligen Bodil men är så förtjust i korv att hon får smeknamn efter en. Det är sommar och Wursten känner sig inte lika välkommen att hänga med Veronika och Jenny längre. Det börjar en ny tjej på skolan, Diana, som är vegan. Diana bestämmer att Wursten och hon ska vara vänner. Diana bestämmer också att de ska göra en aktion mot kiosken där Wurstens bror jobbar. En bra och rolig bok, som även tar upp allvarliga ämnen som lögner och förlåtelse.

Kerstin Lundberg Hahn - Pojken från längesen
På soptippen hittar Tova ett gammalt skåp från 1800-talet. Skåpet tas hem och ställs i Tovas rum. En natt vaknar Tova av att skåpet låter, det gnyr och knarrar. När Tova öppnar skåpet sitter där en liten genomskinlig pojke inuti. Pojken heter Florian och vill visa Tova tre minnen. Detta är en spännande bok som behandlar både historia och nutid på ett fint sätt

Sara Pennypacker - Min vän Pax
Peter hittar en övergiven rävunge (Pax) i skogen och tar hand om den. Men när Peters pappa tar värvning i armén skiljs de båda vännerna åt, då Peter måste flytta. Nu börjar äventyret för både Peter och Pax, att hitta tillbaka till varandra. Min vän pax är en fin och filosofisk berättelse om vänskapen mellan en räv och en pojke, men behandlar också ämnen som sorg och längtan. Boken är en bra högläsningsbok men går såklart lika bra att läsas själv.

Anders Sparring - Familjen Knyckertz
En rolig bok om en familj där alla är tjuvar förutom storebror Ture som vill bli polis. Snart fyller Ture år och det han önskar sig mest av allt är den stora polkagrisklubban i godisaffärens skyltfönster. Familjen vill överraska Ture med den på hans födelsedag och har kommit på en fantastisk idé, i alla fall tycker dom det...

Mattias Lönnebo - Drömfångarna
Nicola är väldigt busig och hans föräldrar är rätt trötta på att åka till skolan för att prata med lärare och rektorer. Efter ett hyss mot sin granne så har föräldrarna fått nog. Som tur är får dem en broschyr om ett kollo av grannen, perfekt för Nicola, ett uppfostrande och fint kollo. Fast kollot visar sig vara helt annorlunda än broschyren. På ön finns nämligen ett hemligt tivoli som vaknar till liv på natten. Drömfångarna är en galen bok med både skratt och skrik, som en berg- och dalbana.

Katarina Genar - Spöket i biblioteket
Greta och Malte går i en skola som är flera hundra år gammal med gnisslande dörrar och där man kan höra steg i korridoren fast ingen är där.Varför ligger den värdefulla boken uppslagen i biblioteket igen? Är det verkligen en elev som har lagt den där eller har det något att göra med den mörka skugga som Greta såg i bibliotekets fönster?

Tips på ungdomsböcker

351694
358923
359994
325812
359993
372790
334859
322761

Tips på romaner för vuxna

372768
360620
381182
355922
371439
370389
332986
310082

Filmtips från personalen

376472
352964
363510
364330
347907
182542
172737
34694
Mina sidor

Salems bibliotek

Följ oss:
Facebook
Instagram