I maj 2018 besökte författaren Camilla Lagerqvist Salems bibliotek. Hon berättade för några klasser i åk 5 om sitt författarskap och sina böcker. Besöket finansierades av Skapande skola. Elever på Nytorpsskolan och Säbyskolan har under våren fått tillgång till en massa av Camillas böcker, via biblioteket. Eleverna från de olika skolorna har sedan pratat med varandra via Skype.

Under det en dryg timme långa besöket hinner Camilla berätta om flera av böckerna hon skrivit och tar emot en massa frågor från eleverna. Camilla, som sedan några år tillbaka arbetar heltid som författare, börjar med att berätta att hennes stora intressen; historia, andra världskriget och cirkusar ofta ligger till grund för hennes böcker. 

Boken Cirkusflickan kom till efter en utställning som handlade om cirkusar, där Camilla såg en bild på en liten flicka som jobbade på en cirkus. Camilla, som är journalist i grunden, började göra reserach om cirkusar förr i tiden och fick reda på att på 1920- och 30 talet hände det att fattiga familjer gav bort ett barn till cirkusen i hopp om att ge barnet ett bättre liv. 

Efter att ha pratat om några böcker var det dags för eleverna att ställa frågor.
Vilken är din favoritbok som du skrivit själv?
Det måste nog vara När kastanjer spricker som kommer ut i september. Idén till den fick jag när jag hörde talas om en ö där vanartiga flickor tvingades bo.

Vad har du för utbildning?
Jag är utbildad journalist, men sen har jag gått en del kurser som handlar om litteraturvetenskap och skrivande.

Vad fick dig att bli författare?
Det är för att jag älskar att läsa, hela tiden får en massa idéer och att jag tycker om att skriva.

Hur kom du på idén att skriva Den vita döden?
Min farmor hade två syskon som dog i tuberkolos. Först hade jag sett ett foto av Agnes och sen fick jag se brev som hon skrev när hon låg på sanatoriet.

När blev du känd för dina böcker?
Det var efter att jag hade skrivit Uppdraget. Jag vann ett pris för den 2015 och då var det många tidningar som skrev om den. 

Hur många böcker har du skrivit?
Jag har skrivit 15 böcker själv, och så har jag skrivit en julberättelse tillsammans med några andra författare.

 

Camilla Lagerqvist på Salems bibliotek

Språk

sv-se

Salems bibliotek

Följ oss:
Facebook
Instagram