Föräldrar

Föräldrar

Här samlar vi tips och råd när det gäller ditt barns läsning. Hör gärna av er om ni har några frågor!

Börja läsa tidigt!


Att läsa för sitt lilla barn, sjunga, rimma och ramsa ger ditt barn en känsla för språkets alla ljud och dess rytm. På bibliotekets barnavdelning finns pek-, småbarns- och bilderböcker att låna hem. Vi har olika temapåsar med pek- och -bilderböcker i olika teman.

Nyblivna föräldrar


Alla nyfödda barn i Salems kommun får en bok. Du som förälder får ett kort på BVC, och när du lämnar det på biblioteket får du ditt barns bok. Vi samarbetar med BVC och deltar i deras tematräffar dit vi kommer och berättar om biblioteket samt tipsar om böcker några gånger per termin. Biblioteket ordnar även sagostunder, sångstunder och andra barnevenemang, se vår hemsida eller programblad.

Föräldrahylla


Vi har en särskild hylla för dig som är eller ska bli förälder. I hyllan hittar du böcker som behandlar frågor kring föräldraskap och barns utveckling. Det finns böcker om allt från graviditet till förlossning, barnets utveckling och hälsa, babymassage till hur det är att leva med en tonåring.

Lånekort för barn


Barn brukar få sitt första lånekort i samband med att de börjar förskoleklass och blir inbjudna till biblioteket på en visning där vi berättar om biblioteket och hur det går till att låna samt läser en saga. För barn och ungdomar under 18 år ska föräldrar fylla i en särskild blankett där man som målsman är ansvarig för det barnet lånar.

Högläsning


Att läsa högt för ditt barn bidrar till en massa bra saker! Förutom att det är roligt och att ni kommer varandra nära så lär sig barnet om omvärlden och får möjlighet att identifiera sig med olika karaktärer, händelser och känslor i böckerna ni läser. Språkutvecklingen gynnas dessutom då barnet lär sig både fler ord och grammatik snabbare.  

Även efter att barnet lär sig läsa på egen hand är det viktigt att fortsätta med högläsning. Tillsammans kan ni läsa böcker som ännu är för svåra för barnet att läsa själv och på så sätt bidra till att barnet lär sig läsa bättre, lär sig ännu fler ord och lär sig hur svåra ord uttalas. Dessutom får ni en mysig stund tillsammans och ni kan prata om boken ni läst, vilket är lika viktigt som läsningen i sig.


En stor studie på 19.000 barn som genomförts i England visar att treåringar som någon högläst för dagligen har det lättare vid skolstart. De ligger i genomsnitt 2,8 månader före sina jämngamla klasskompisar gällande språk och kommunikation och 2.4 månader före i matematik. Läs hela studien här.

Lättläst & talböcker


Barn och ungdomar med med läs- och skrivsvårigheter kan låna faktaböcker, skönlitteratur och vissa läromedel som talböcker på biblioteket. De kan också få hjälp att hitta spännande, roliga och bra talböcker eller lättlästa böcker för att stimulera läslusten på fritiden. På vår äppelhylla har vi samlat alla talböcker samt tips och råd till dig som har ett läshinder eller arbetar med barn och unga med dyslexi.

Den som behöver talböcker kan även få ett eget konto för nedladdning från Myndigheten för tillgängliga medier. Med hjälp av appen Legimus kan man då läsa och lyssna på talböcker i sin mobil, på surfplatta eller dator. Barn och ungdomar under 18 år behöver målsmans godkännande för att få ett sådant, samt komma på ett möte där vi introducerar tjänsten. För mer information om egen nedladdning, kontakta biblioteket på tel. 08-532 599 10 eller biblioteket@salem.se