Dyslexi, talböcker & lättläst

Dyslexi, talböcker och lättläst

Det finns många olika anledningar till att man kan ha svårt att läsa. Det kan till exempel handla om en synskada, dyslexi eller en funktionsvariation som gör det svårt att läsa tryckta böcker eller böcker med mycket text.
 

Talböcker

Talböcker är böcker som man kan lyssna på. De finns på en speciell sorts skivor som kallas DAISY-skivor. Du kan lyssna på DAISY-skivor på en DAISY-spelare, på datorn eller en cd-spelare som klara mp3-format. Du kan också föra över filerna till en mp3-spelare.

Vem får låna talböcker?

Alla som har svårt att läsa tryckt text.
Alla barn och vuxna med en läsnedästtning, t.ex. dyslexi.
Du behöver inte visa intyg för att få låna talböcker.

På Salems bibliotek kan du:

  • Låna en DAISY-spelare på prov
  • Låna talböcker
  • Beställa talböcker som vi inte har i vårt bestånd. Dessa laddar vi ner och bränner på en skiva.
  • Få ett konto för egen nedladdning av talböcker från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) till din dator eller smartphone.

Egen nedladdning

Du som är talboksläsare kan få ett eget konto på MTM och själv ladda ner talböcker till din dator. Om du vill kan du sen bränna en skiva eller föra över boken till din mobil eller Mp3-spelare. Om du har en iPhone eller Android-telefon kan du läsa dina talböcker i en app som heter Legimus. 

Du som är under 18 år måste få målsmans godkännande samt komma på en introduktion tillsammans med målsman. Både du och en förälder måste komma på ett möte på biblioteket för att få tillgång till tjänsten. Kontakta oss för att boka ett möte.

Hos Myndigheten för tillgängliga medier kan du läsa mer om talböcker.
 

Äppelhyllan

Äppelhyllan är främst till för barn och unga. Här finns talböcker, Bok & DAISY (vanliga böcker med en DAISY-skiva i), punktskriftsböcker och böcker om att leva med funktionsnedsättning.
 

Lättlästa böcker

På biblioteket finns också böcker som är skrivna på ett enkelt sätt och passar för dig som tycker att det kan vara svårt att läsa böcker med för mycket eller för svår text. Förutom att lättlästa böcker kan vara ett bra val för den med en läsnedsättning kan de även vara bra för dig som inte är så bra på svenska ännu och behöver träna för att bli bättre. Vi har speciella hyllor med lättlästa böcker på barnavdelningen, ungdomsavdelningen och vuxenavdelningen. Det finns också en del lättlästa faktaböcker för både vuxna och barn. Vem som helst får låna lättlästa böcker.

Se vilka lättlästa böcker för vuxna vi har
Se vilka lättlästa ungdomsböcker vi har
 

Ljudböcker

Ljudböcker kallas de cd-böcker som vem som helst får låna på biblioteket. De finns med en eller flera cd-skivor eller en mp3-skiva. Vissa finns som Bok & cd (en tryckt bok med skivan inuti). Ljudböcker finns på barnavdelningen, ungdomsavdelningen och vuxenavdelningen.
 

Storstilsböcker

För dig som har lite svårt att läsa små bokstäver, men som inte vill lyssna på talböcker eller ljudböcker har vi så kallade storstilsböcker. Det är vuxenböcker med extra stor text. Vem som helst får låna dessa böcker.

Se vilka storstilsböcker vi har