Språktåget

Språktåget

Språktåget är ett samarbete mellan regionbiblioteket, barnhälsovården samt logopeder i Stockholmsregionen som syftar till att stötta barns språkutveckling. Alla nyfödda barn i Salem får ett Språktåget-kort från barnhälsovården för att hämta ut en gåvobok på biblioteket.

Det är nämligen aldrig för tidigt att börja läsa för sitt barn, den största delen av den språkliga förmågan grundläggs under de tre första åren i livet. Att läsa högt tillsammans med ditt barn är inte bara mysigt, det är också ett mycket bra sätt att stimulera språket i stort. Barnet lär sig hur språket låter och får ett större ordförråd. Högläsning tränar också barnets koncentrationsförmåga, läsförståelse och fantasi.

Visste ni att ett barn som blivit läst för regelbundet under sin uppväxt har i genomsnitt 50-70 000 ord vid 17 års ålder medan ett barn som inte blir läst för endast kan mellan 15-17 000 ord vid samma ålder. Tänk vad häftigt att du genom att läsa för ditt barn kan ge det så många fler möjligheter!
 

Har ditt barn fått en Språktåget-biljett?

Logopedin kan skriva ut en Språktåget-biljett för att öva på olika delar av språket. Biljetten kan sedan lämnas in på biblioteket där vi plockar ihop lämpliga böcker för ändamålet. Du kan också fylla i Språktåget-formuläret här på vår webb eller skicka iväg ett mejl till biblioteket@salem.se, så kan vi förbereda böcker till er.
Alla barns språkutveckling är individuell, och ibland kanske man behöver stanna lite extra på en station och öva på s-ljudet till exempel.

På biblioteket har vi en avdelning för Språktåget och det finns även gratis foldrar om små barns språkutveckling och hur man kan komma igång att läsa för sitt barn. Har ni några frågor är ni välkomna att besöka eller kontakta oss på biblioteket.

Titta även gärna in på Språktågets hemsida för mer material, tips och trix. 

Språk