Anpassade böcker

Anpassade böcker

För dig som har svårt att läsa tryckta böcker finns andra alternativ. Biblioteket har böcker med stor stil, lättlästa böcker och böcker att lyssna på.

Det finns många olika anledningar till att man kan ha svårt att läsa. Det kan till exempel handla om en synskada, dyslexi eller en funktionsvariation som gör det svårt att läsa tryckta böcker eller böcker med mycket text.
 

Storstil

Storstilsböcker är vuxenböcker med extra stor text, vilket kan vara skönt för ögonen när vanlig text känns för liten. Vem som helst får låna dessa böcker.

Storstilsböckerna har en blå prick på ryggen och har en egen hylla på vuxenavdelningen. Där finns deckare, spänning, romaner, feel good-böcker och biografier. Vi har även storstilsböcker i vårt magasin, fråga personalen om du inte hittar det du söker.
 

Lättläst (LL)

På biblioteket finns också böcker som är skrivna på ett enkelt sätt och passar för dig som tycker att det är svårt att läsa böcker med för mycket eller för svår text. Lättlästa böcker kan vara ett bra val för dig med en läsnedsättning. Lättläst kan även vara bra för dig som inte är så bra på svenska ännu.

Vi har speciella hyllor med lättlästa böcker på barnavdelningen, ungdomsavdelningen och vuxenavdelningen. Det finns också en del lättlästa faktaböcker för både vuxna och barn. Vem som helst får låna lättlästa böcker.
 

Talböcker

Talböcker är böcker som man kan lyssna på. Talböcker är inte samma sak som ljudböcker (cd-böcker som vem som helst får låna på biblioteket). Talböckerna tillverkas av en myndighet som heter Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. De får bara lånas av dig som har någon form av läsnedsättning (t. ex. synnedsättning, dyslexi eller funktionsnedsättning). Du behöver inte visa intyg för att få låna talböcker.
 

Talböcker finns i olika former 

Talböcker finns som cd-skiva i ett särskilt format som heter DAISY. Du kan lyssna på skivorna på en DAISY-spelare, på datorn eller en cd-spelare som klarar mp3-format. Du kan låna en DAISY-spelare av biblioteket för att komma igång med talböcker. DAISY-spelare finns också hos Syncentralen. 

Du kan också läsa talböcker digitalt i din dator eller via en app i mobilen eller surfplattan. Appen heter Legimus. För att få ett eget Legimuskonto behöver du boka in en tid hos oss, så registrerar vi dig och visar hur tjänsten fungerar. Du som är under 18 år måste få målsmans godkännande samt komma på en introduktion tillsammans med målsman. Legimus är gratis. 

Läs mer om Legimus

Språk